Er du en gulerod, et æg eller en kaffebønne?

Ja du tænker sikkert; Hvad er det for et underligt spørgsmål? 

Jeg blev færdig med en bog igår og jeg tænkte jeg ville dele hovedpointerne med dig fordi de knytter meget godt an til hvad vi laver her sammen.

Bogen er “The Coffee Bean” af Jon Gordon og Damon West.

Bogen handler om Abe og hans High School lærer Mr. Jackson. Abe klarer sig godt og er generelt glad men en dag kommer han i skole og er i mega dårligt humør og føler sig både stresset og ængstelig over livet. Det er hårdt for ham med skole, familie, sport, venner og alt andet hvor han gerne vil være dygtig og stærk og leve op til sine egne og andres forventninger. Mr. Jackson sætter sig ned med Abe, men istedet for at give ham en pep talk, giver Mr. Jackson ham en hjemmeopgave. “Gå hjem og kog en gulerod i en time og fortæl mig imorgen hvad der skete” 

Guleroden blev helt blød og Mr. Jacksons pointe var; Guleroden blev ikke bare blød, den blev gjort blød af det miljø den var i og kogende vand er et hårdt miljø. 

Hvad er alternativet så? Skal man bare holde ud mens vandet koger dig levende? Nej selvfølgelig ikke. Og for at illusterere den pointe bad han Abe om at koge et æg. Det behøvede han ikke at gøre for han vidste godt at resultatet ville være et hårdkogt æg.

Når vi bruger denne lektion i vores eget liv, kan vi se, hvordan vores hjem og arbejdspladser også kan forvandles til barske miljøer, og vores forhold og karrierer kan sætte os under deres egne stressende omstændigheder. Hvis vi lader dem overvælde os med negative følelser som frygt og håbløshed, ender vi som en gulerod - blød og svag.

Ifølge Mr. Jackson er denne gulerodlignende reaktion på modgang ikke den naturlige konsekvens af at blive overvældet af udefrakommende påvirkninger. I stedet er det resultatet af den misforståede opfattelse, at disse kræfter er mere magtfulde end os.

For at overvinde vores udfordringer er vi nødt til at ændre vores tanker, eller Mindset - og det er netop, hvad Mr. Jackson forsøgte at få Abe til at gøre med sine næste to lektioner.

Selvom de udsættes for det samme barske miljø og omstændigheder (kogende vand), ender guleroden og ægget med at reagere på det modsatte måder. Guleroden bliver blød; ægget bliver hårdt.

Som du måske mistænker, er dette endnu en metafor med en slet skjult morale. Ligesom ægget kan vi også hærde, når vores miljø og omstændigheder stresser os. Der er endda et ord for den følelsesmæssige tilstand, der følger af denne proces: "hårdhjertet." 

I denne tilstand er det som om vores hjerter er blevet til sten og ikke længere er i stand til at lade kærligheden flyde ind eller ud. I stedet begynder vi at fyldes med vrede og had mod menneskene i vores liv.

Når vi bliver som et hårdtkogt æg, internaliserer vi al den negativitet vi opfatter i verden omkring os. Det er som om vi siger til alle og alt omkring os, ”Okay, så du er kold og ond mod mig? Så bliver jeg også kold og ond og giver tilbage af samme skuffe! ”

Det er ikke rigtig påvirkningerne selv, der hærder os, ville han argumentere; det er vores tro på, at de kan hærde os. Igen, hvad der kræves her er en ændring af dine tanker.

Det viser sig, at hvis du koger nogle kaffebønner i en time, ender du med en gryde fuld af kaffe!

Ja, kaffe - som i den drik, du får, når du hælder varmt vand gennem malede kaffebønner i en kaffemaskine. Hele bønner afgiver smag til vandet på samme måde som malede bønner; det tager dem bare længere tid at udføre deres magi.

Kontrasten mellem gulerod og æg kunne næppe være stærkere. Som vi ved, når en gulerod og et æg placeres i det barske miljø som kogende vand er, reagerer de på modsatte måder - guleroden bliver blød, ægget bliver hårdt. Men mens de reagerer på modsatte måder, er der en underliggende lighed mellem dem: begge ender med at blive transformeret af deres miljø.

Men med kaffebønner er transformationen omvendt; miljøet ender med at blive transformeret af bønnerne! Det ene øjeblik er det vand. En time senere er det kaffe.

Lektionen her handler naturligvis ikke rigtig om kaffebønner; det handler om os. Vi har også evnen til at transformere vores omgivelser og omstændigheder. Når vi bruger denne evne, demonstrerer vi, at styrken inde i os er større end styrken af påvirkningerne fra verden uden for os.

Hans visdom her kunne koges ned til en enkelt sætning: Se dig selv som en kaffebønne, så kan du også ændre miljøet omkring dig.

Men hvordan, spørger du måske? 

Først og fremmest skal du træne dine tanker for at omprogrammere dig selv til at tænke anderledes - inden du tænker det!

Derefter kan du gøre gode gerninger, smile og forvente det bedste fra andre mennesker, kommunikér positivt istedet for negativt på sociale medier og tilbyd dit nærvær og opbakning til dem omkring dig, der gennemgår svære tider. Start med at erkende din styrke og værdi som menneske for derefter at se det samme i andre.

Der er en vigtig lektion, man skal huske på i denne historie: valget mellem at være en gulerod, et æg eller en kaffebønne er ikke noget, vi tager en gang, og så er vi færdige med det - slut prut finale nu kontrollerer jeg mine tanker og min omverden resten af livet. 

Nej - vi træffer valget om og om igen i hver ny situation vi står overfor. Vi træner tanken løbende og erkender når vi falder i og bliver en gulerod eller et æg i en periode. Men når vi først har oplevet hvad det vil sige så er erkendelsen sket. Når du først har “set” hvordan dine tanker og forventninger til livet påvirker dig vil det altid leve i dig og så er du et bedre sted end du var inden...

Evnen til at være en kaffebønne forbliver altid inde i os; vi må huske, at vi har det! 

Med andre ord er det ikke kun individer, der bliver gulerødder, æg eller kaffebønner på grund af vanskeligheder. Familier, grupper og virksomheder træffer det samme valg, når de reagerer på omverden og det er disse reaktioner som de navigerer efter i verden. Faktisk kan det samme siges om samfundet som helhed. Men vi kan også forestille os en ideel verden, hvor alle arbejdede sammen for at ændre deres forventninger og omstændigheder til det bedre.

Så hvis man koger bogens indhold ned til et par linjer, siger forfatterne dette:

Der er tre grundlæggende reaktioner over for modgang. Vi kan forklare dem alle med den måde, hvorpå “noget” reagerer på at blive placeret i kogende vand, hvilket er en metafor for at være omgivet af vanskelige miljøer eller omstændigheder. Den første reaktion er at reagere som en gulerod - blive blød og svag med følelser som frygt og håbløshed. Det andet er at opføre sig som et æg - blive hårdt og derved afstumpet. Den tredje er at gøre som en kaffebønne - ændre dine tankemønstre for at påvirke miljøet eller omstændighederne omkring os og få det bedste ud af livet.

Hvis du vil være en "kaffebønne" kan du træne dine og familiens tankemønstre med os.

I eBogen: Sådan giver du dit barn et positivt livssyn bliver du præsenteret for de 3 kendsgerninger der er fundamentet i SE dit Barn og som du kan bruge til at skabe sunde tankemønstre og trivsel i familien.

eBogen koster kun din mail:

Få eBogen her

www.SEditBarn.dk