Tænker du som en hund?

6 tænker som hund

Kød til en sulten hund får dens mund til at løbe i vand. 

Hjernen siger: Producér spyt – maden er på vej. 

Den russiske videnskabsmand og psykolog Pavlov ville undersøge, om den samme påvirkning kunne fremkaldes uden at det havde noget med føde at gøre.

Han gav sine hunde kød, og lige inden de fik det, ringede han med en klokke. 

Inden længe begyndte hundenes kirtler, at producere spyt, så snart han ringede med klokken. 

Hvad enten de fik kød eller ej.

Pavlov havde opdaget, at kirtelvirksomheden, en af legemets funktioner, der ikke står under viljens herredømme, kan trænes til at komme i gang ved rent kunstig påvirkning (klokken). 

Pavlov kaldte det “Betinget Refleks”.

For os mennesker gælder samme påvirkning. 

Du er sulten, sidder ved et veldækket bord med dejlig mad, og så løber tænderne i vand. 

Syns- og lugtesansen stimulerer hjernecellerne, som signalerer til spytkirtlerne om at tage fat. Det er naturens orden både for mennesker og hunde.

Men sidder du på en restaurant og studerer menukortet, hverken ser eller lugter du maden. 

Hjernen opfatter kun de skrevne ord – og tænderne løber i vand. 

Det er betingede reflekser.

Det er TANKEN om mad.

Den betingede refleks ligger til grund for alle vores tanke- og vanemønstre, de gode såvel som de dårlige. Det er dem der får os til at tænke, føle, handle på bestemte måder – fordi vi er blevet trænet i overensstemmelse hermed.    

Vores krop og sind har fået indprentet et utal af Tankevaner som får konsekvenser for os i familien, på arbejdspladsen, for vores relationer, vores energiniveau, vores selvopfattelse, humør, sundhed… everything.    

Nu er det jo ikke alle vanemæssige tanker der er konstruktive for os. Det lykkes aldrig for mig - Jeg er ikke noget værd - Ingen viser mig respekt, er Tanker der aldrig vil gøre noget godt for os. 

Men det er muligt at omprogrammere og omdanne hjerneaktiviteten, på samme måde som i Pavlovs forsøg, der viste at automatiske funktioner kan styres ved træning.  

Så ja, træning skal der der til. Træning af nye Tankeformer, der frigør os fra ubevidste negative vanereaktioner.

I eBogen: Sådan giver du dit barn et positivt livssyn bliver du præsenteret for de 3 kendsgerninger der er fundamentet i SE dit Barn og som du kan bruge til at skabe sunde tankemønstre og trivsel i familien.

eBogen koster kun din mail:

Få den her

De bedste Tanker

SE dit Barn