Selvstudie - Karaktertræk - Taknemmelighed

Hvad er Taknemmelighed?

Taknemmelighed er en livsholdning, der giver styrke og overskud til at håndtere de udfordringer vi møder i hverdagen. Den kan på fortryllende vis fremelske håb, optimisme og imødekommenhed, som ikke alene beriger vores eget liv, men også andres.

Karaktertrækket Taknemmelighed gør os mere venlige og mere positive - den øger vores glæde ved at være til, og vi får fokus på de ting, der giver livet mening.

Men udvikling af Taknemmelighed kræver at vi gearer ned, reflekterer - og bruger tid på at erkende hvad vi værdsætter. For Taknemmelighed er en indstilling til det at modtage, og det kan læres, når bare man ved hvordan man gør.

I teksten "Mer vil ha mer", ser vi nærmere på Taknemmelighedens to fjender: Grådighed og Misundelse, som forhindrer os i at udvikle evnen til at give og dele med andre. Disse fjender får os til at føle nederlag og de stjæler vores nattesøvn, sjælefred, selvværd og selvrespekt.

Teksten "Målet er nået" peger på at vi tilfører os selv mere smerte ved at være utilfredse - hvorimod Taknemmelighed og fokus på de gode ting giver livet mening og fylde. Tillige rette vi blikket på hvorledes Taknemmelighed får os til at passe på Jorden - vores livsgrundlag - så den ikke tager skade af den måde vi lever på. Vi kalder det en bæredygtig personlighed.