Selvstudie - Karaktertræk - Optimisme

Hvad er Optimisme?

Optimisme er en positiv holdning der repræsenterer den måde vi møder livet på. Vores indstilling og tankegang kan gøre os til pessimister, der er trist og beklager sig over ikke at have nok, eller optimister der er glade og taknemmelige.

Vores livssyn er som et sæt briller, der farver vores oplevelser. På den ene side kan livssynet gøre os til utilfredse, beklagende sortseere. På den anden side kan livssynet udradere alle fjendtlige forestillinger, og give os håb, trivsel og sundhed.     

Derfor er det altafgørende om man fokuserer på det positive eller det negative, om man lukker det triste mørke - eller det lyse lette håbefulde ind.   

At lære børn om optimisme, og de konsekvenser det har for deres livskvalitet, er noget af den bedste undervisning, man kan tilbyde. Træning i at se lyst på tilværelsen, skaber efterhånden en konstruktiv indgroet vane der, som alle andre karaktertræk, efterhånden kan blive en del af personligheden - en naturlig del af deres liv og væremåde.

I teksten "Hvilken tankegang er tilgængelig", får vi defineret den  altafgørende forskel på optimisten og pessimisten, og hvilket livssyn der præger de to. Tankegangen er fundamentet - og resultatet, ja det står og falder med tænkningens kvalitet.  

Børneøvelsen giver indsigt i hvordan vi selv kan påvirke vores sindsstemning. Ved at trykke på en "ny knap" i Kontrolrummet kan børn gøre brug af principperne for at skabe et lyst sind.   

I teksten "Tillært optimisme" hører vi om eksperimenter udført af den amerikanske psykolog Martin Seligman, ophavsmand til det vi idag kender som Positiv Psykologi. Seligman observerede, at der er en afgørende forskel på den måde mennesker opfatter negative hændelser på. Han konkluderede at både følelsen af hjælpeløshed og optimisme er tillært adfærd.