Selvstudie - Karaktertræk - Samhørighed

Hvad er Samhørighed?

Samhørighed er fællesskab og forbundethed. Samhørigheden mellem mennesker er motiveret af kærlighed, retfærdighed, og fred i verden. Den bygger på respekt og skærer igennem fordomme og udvikler samvittighed, moral og medmenneskelig tænkemåde.

Vores biologiske familie er vores første oplevelse af samhørighed. Kvaliteten af det fællesskab vi bliver født ind i, giver os en bestemt opfattelse af hvad samhørighed er, og det bringer vi med os videre i livet. Familien skaber en grad af forbundethed, følelsen af at høre til, at have en plads i verden, som får konsekvenser for måden hvorpå vi relaterer os til andre mennesker.

Det er i familien, at menneskelig samhørighed skabes med respekt for det enkelte menneskes værdighed - og de første lærere er far og mor. 

I teksten “Én stor familie", bevæger vi os fra den biologiske familie til den menneskelige familie, som vi alle er en del af. Vores fælles menneskelighed forener os, men passer vi ikke vores pligt i det store familiefællesskab og i stedet ødelægger det - ja, så går det galt. 

I teksten "Ét sted skal freden jo starte", lærer vi om samhørighedens betydning i det større perspektiv. Vi ser på menneskets forhold til Naturen som bringer os føde luft og vand, og hvordan vores indstilling til alt levende omkring os får konsekvenser for vores livskvalitet.