Igangværende Lektion
Kursus indhold

Selvkontrol former skæbne

Alt er evolution, alt er i udvikling. Derfor er det muligt for enhver at forbedre sig  - forbedre sine evner og sin karakter. Men det lader sig kun gøre, når vi træner vores selvkontrol og vilje, for uden det opnås aldrig gode resultater. Den der besidder evnen til selvkontrol vil aldrig påstå, at den er fuldstændig udviklet fra start, men at den er blevet erhvervet ved træning. Så man kan virkelig forbedre sig og kultivere sine karaktertræk, og som vi skal se i teksten her, afhænger al forbedring af, hvad man tillader sig selv at tænke.   

Evnen kan læres

I 1960’erne udførte psykologen Walter Mischel den berømte Skumfidustest. Han præsenterede en række førskolebørn for en skumfidus og et valg: Spis denne ene skumfidus nu, eller få to senere.

Formålet var at teste børnenes evne til selvkontrol ved at måle hvor lang tid de kunne modstå en fristelse. De kunne få en umiddelbar belønning eller vente, og til gengæld få en større belønning.  

Og det blev begyndelsen på årelange studier af Selvkontrol.

Mischel fulgte 500 børn der havde taget testen helt frem til voksenlivet, og resultaterne er opsigtsvækkende. De børn der udviste Selvkontrol og var istand til at udsætte behovet for at spise skumfidusen, viste sig på mange måder at klare sig bedre i deres voksne liv, end de børn der spiste skumfidusen med det samme.   

lock Kræver medlemskab

Du skal være logget ind for at læse teksten 

Log ind her >>>

Ikke medlem?

 Bliv medlem